poniedziałek, 21 stycznia 2013

Bogactwo może być szkodliwe

Ten post zawiera prawdy oczywiste. Wszystkie informacje pochodzą z internetu, a przedstawiam je tutaj, żeby przekonać nieufnych, że sposób odżywiania wpływa na dobrą jakość lub byle jakość naszego życia.
Centrum dowodzenia całego naszego organizmu stanowi mózg i dlatego jemu należy się szczególny szacunek i odpowiednia troska.
Chociaż mózg jest niewielki (u osoby dorosłej to 2 proc. masy ciała),
to zużywa 20-25 proc. energii, która jest mu niezbędna do wydajnej pracy
(jak tego od niego oczekujemy).
Energia powstaje wtedy, kiedy glukoza spalana jest w obecności tlenu.
Podstawowym źródłem energii są związki organiczne, które dostarczamy mózgowi wraz z pożywieniem. Są to węglowodany proste i złożone, białka, tłuszcze (kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6), trzynaście różnych witamin,
piętnaście minerałów, osiem aminokwasów oraz wodę.
Nasze mózgi najlepiej działają, kiedy we krwi krąży ok.25 gramów glukozy,
co odpowiada zjedzeniu 1 banana. W związku z tym 50% kalorii w naszym codziennym pożywieniu powinno pochodzić z produktów zawierających glukozę.
Jednak nasza dieta nie powinna bazować na wyrobach cukierniczych.
Czysty cukier jest szkodliwy, bo nie wymaga trawienia i błyskawicznie przenika do krwi. Stanowi to bombę kaloryczną, która jest największym obciążeniem dla trzustki.
Musi ona nagle wytworzyć dużą ilość insuliny, aby zagospodarować nadmierną ilość cukru
Uwalniany jest wtedy kortyzol - hormon, którego duża ilość powoduje uszkodzenia (tak, jak przy stresie) wielu komórek w całym ciele - w tym komórek mózgowych.
"Bogactwo" cukru w organizmie powoduje "bogactwo" szkodliwego kortyzolu.
Największą sprawność fizyczną i umysłową osiągają dzieci, dorośli i osoby starsze, kiedy jedzą kilka posiłków w ciągu dnia.
Skutkuje to stabilnym poziomem insuliny, niższym poziomem kortyzolu
i lepszym wchłanianiem glukozy.
Jeśli organizm nie potrzebuje zbyt dużo energii, cukier zamienia się w tłuszcz zapasowy.
Najlepiej, kiedy glukoza dostarczana jest w postaci węglowodanów złożonych, zawartych w produktach zbożowych, warzywach i owocach.
Apetyt na słodkości zmniejsza się, kiedy pijemy dużo płynów - ok. 6- 8 szklanek dziennie oraz jemy owoce i warzywa.
Najwięcej wody mają arbuzy, sałata, brokuły, grejpfruty, marchew i jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz