środa, 6 stycznia 2016

Na dobry nowy rok

Dzisiaj po raz kolejny będę przekonywać, że warunkiem dobrego zdrowia
i prawidłowego rozwoju fizycznego. psychicznego i intelektualnego jest właściwe odżywianie.
Stwierdzenie to mam poparte doświadczeniem własnym i obserwacją bliższego
i dalszego otoczenia. Wiele osób po zmianie diety jako okazaniu szacunku do własnego organizmu przestało odwiedzać przychodnie lekarskie.
Człowiek nie powinien mieć problemów zdrowotnych, jeżeli w jego organizmie znajdą się codziennie:
- woda ok. 2 l
- białka jako budulec tkanki mózgowej, mięśniowej i organów wewnętrznych
(jaja, drób, mięso, ryby, produkty mleczne, orzechy i rośliny strączkowe).
- tłuszcze dla energii i jako budulec oraz ochrona ( tłuszcze roślinne -oliwa i oleje
i zwierzęce -masło, słonina, smalec.
- węglowodany (cukry)- to energia i budulec (cukry złożone- płatki owsiane, ryż, ciemne pieczywo, kasza, makaron, warzywa, otręby) oraz z umiarem (cukry proste- cukier, miód, słodycze, ciasta, owoce, biały chleb, coca- cola, batony)
-minerały (ok.4% masy ciała), czyli makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe)
Z 46 minerałów - 30 to pierwiastki konieczne do życia.
-makroelementy to:
(wapń- mleko, sery,kukurydza, czosnek,
sód i chlor- sól,
potas- marchew, pomidory, winogrona, pomarańcze,
magnez- kakao, rośliny zielone,
siarka i fosfor- fasola, groch, gryka)
azot, wodór, tlen, węgiel
-mikroelementy to:
cynk- grzyby,cebula, czosnek,
miedź- wątroba, ostrygi, warzywa zielone, wiśnie, agrest,
mangan -żurawiny, maliny, orzechy,
chrom- ziarna zbóż,
jod- nabiał,owoce morza,
wanad- owoce morza, grzyby, pietruszka,
żelazo- czarna porzeczka, borówki, buraki,
molibden- fasola, warzywa zielone,
nikiel, kobalt- mięso, mleko, jaja,
krzem- zioła (rdest ptasi, skrzyp polny, podbiał, perz) ,
fluor- ryby,
selen- jęczmień, czosnek,drożdże,
bor, arsen
-witaminy(A- ryby, B1- orzechy,B2- migdały,B3(PP)- groch, fasola, B4(cholina)- żółtko jaj, B5-grzyby, B6- drożdże, B8(biotyna)- podroby, B12- mleko, D- ryby, E- jaja, F- oliwa i oleje, K- warzywa zielone,P- cytrusy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz